STOP marnowaniu jedzenia

Co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności; najczęściej wyrzucane są pieczywo, wędliny i owoce - wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2017". Z okazji Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem nasza fundacja jak co roku przygotowała warsztaty edukacyjne dla dzieci i młodzieży.

Z raportu przygotowanego przez instytutu Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. W badaniu zauważono, że liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia, od lat utrzymuje się na pewnym, stałym poziomie.
Według raportu najczęściej wyrzucanymi produktami są: pieczywo (przyznało się 51 proc. pytanych), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.) oraz jogurty (16 proc.).
Wśród najczęściej wymienianych powodów wyrzucania jedzenia znalazły się przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) oraz robienie zbyt dużych zakupów (15 proc.).

Dnia 16, 17, 18, 19 października nasza fundacja wraz z wolontariuszami z Hufca Pracy, ZSP nr 1, 9 i 10 w Tomaszowie Mazowieckim przygotowała akcję edukacyjną dla uczniów z siedmiu placówek oświatowych pt „Stop Marnowaniu Żywności z korzyścią dla środowiska i społeczeństwa” .
Starsi uczniowie przygotowali spotkania dla młodszych kolegów, które odbyły się na terenie Zespołu Szkolno Przedszkolnego nr 1, 2, 6, w Specjalnym Ośrodku Szkolno Wychowawczym, a także w SP Tomek i Świetlicy Środowiskowej Tomy w Tomaszowie Maz i Łodzi w sumie wzięło w nich udział 420 uczniów w wieku od 8 do 16 lat. Wolontariusze przygotowali wspólnie z dyrektorem fundacji p. Anettą Markiewicz prezentacje na podstawie, której omówili problem głodu na świecie i marnowania żywności w naszych domach. Temat poszerzyli o edukację proekologiczną związaną z zanieczyszczaniem środowiska i produkcją nadmiaru śmieci w procesie wytwarzania żywności i opakowań.

Wolontariusze udzielili także instruktażu na temat sortowania śmieci i zdrowego odżywiania.
Na koniec zajęć dzieci wykonały test, w którym starały się udzielić odpowiedzi na pytania takie jak: co robić by nie marnować żywności, dlaczego nie powinniśmy wyrzucać żywności, jaka jest główna przyczyna marnotrawienia żywności, co najczęściej wyrzucają Polacy.

Więcej zdjęć w dziale Galeria

Kontakt

Biuro Fundacji Arka Nadziei
ul. Dzieci Polskich 41a
97-200 Tomaszów Maz.
skr.pocztowa 164
arkanadziei@gmail.com
tel. +48 695 621 965
Numer konta
mbank 45 1140 2004 0000 3502 7742 1927
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram