Uczestnicy z terapeutą podczas szkolenia
W dniu 12.10.2011r. w świetlicy Hufca Pracy 5-13 odbyło się szkolenie wolontariuszy, którzy w najbliższym tygodniu wezmą czynny udział w promowaniu akcji „Stop marnowaniu żywności”. Szkolenie przeprowadziła terapeutka z Fundacji Arka Nadziei, która współpracuje z Bankami Żywności.
Projekt ma na celu zwrócenie uwagi na występowanie problemu marnowania żywności, jego wpływ na degradację środowiska i zrównoważony rozwój naturalny. Ponadto zakłada wskazanie sposobów na zmniejszanie skali marnowania żywności na poziomie indywidualnego konsumenta. Promowanie praktyk zmierzających do ochrony środowiska oraz zwiększanie świadomości i wiedzy dotyczącej ekorozwoju głównie wśród dzieci i młodzieży w województwie łódzkim.
Pamiątkowe zdjęcie uczestników szkolenia „Stop marnowaniu żywności”
Istotą projektu mają być działania edukacyjne mające na celu uświadomienie problemu marnowania żywności oraz kształtowania postaw w zakresie konsumpcji przyjaznej środowisku w wybranej grupie dzieci i młodzieży w województwie łódzkim.
Tygodniowa akcja Stop marnowaniu żywności będzie prowadzona przez nasza fundację przy współpracy z uczniami Gimnazjum nr 3 i 6, Gimnazjum dla Dorosłych, Gimnazjum w Wiadernie, II Liceum Ogólnokształcącym i III Liceum Ogólnokształcącym w Tomaszowie Maz. zachęconych do aktywnego działania przez pedagoga p. Anetę Albrecht, Emilię Piechnę Honoratę Gożdzik, Ewę Kowalską oraz komendanta OHP p. Ireneusza Kołodzieja.